Výborné cuketové zelí: Plné vitamínů a hned hotové. Zachutná vám sladké i kyselejší

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Cuketove zeli
Zdroj: Shutterstock

Knedlo vepřo zelo miluje každý správný Čech. Někdy je zelí sladké, jindy kyselé, někdy bílé, jindy červené. Už jste ale někdy slyšeli o tom cuketovém? Já ho dělám doma docela často a k masu s knedlíky chutná naprosto skvěle.

Dá se udělat i nakyselo, tradičně má ale spíše sladkou chuť. Moje rodina miluje zelí spíše sladké, takže je pro nás ideální volbou. A jde o skvělý způsob, jak v létě využít obří cuketové zásoby, na které si lidé neustále stěžují.

Zdravé a chutné

Cuketové zelí je zdravé, plné živin a vitamínů a v některých případech téměř nerozeznáte rozdíl od toho klasického. Na jeho přípravu budete potřebovat 3 větší cukety, 4 cibule, sůl, lžíci hladké mouky, olej, pepř, kmín, ocet a cukr.

Cukety oloupejte, rozkrojte a vydlabejte jádrový vnitřek. Potom je nastrouhejte na hrubším struhadle a dejte do hrnce. Přidejte sůl, pepř, kmín a mírně vše podlijte vodou. Cuketa sama začne pouštět hodně vody. Vařte ji doměkka.

Rychlá příprava

Zatímco se cuketa vaří, nakrájejte si cibuli a na oleji nebo na sádle ji nechte zesklovatět. Přidejte do ní trochu mouky a udělejte zásmažku. Tu potom přidejte k zelí a podle chuti přidejte ještě ocet a cukr.

Já dávám víc cukru, pokud ale upřednostňujete zelí kyselejší, dejte ho méně a naopak přidejte více octa. Záleží hodně na tom, k jakému jídlu budete zelí konzumovat a jak ho máte rádi.

Cuketa je na rozdíl od klasického zelí uvařená téměř hned. Pokud máte raději zelí křupavé, budete ji vařit opravdu jen chvíli. Pokud upřednostňujete zelí kašovité, jeho příprava vám nezabere déle než několik minut.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články