Tenhle dort jsem se naučila kvůli mojí kamarádce, která má bezlepkovou dietu. Musela jsem jí ukázat, že dovedu při její návštěvě vytvořit sladký dezert i bez mouky. Ta bílá navíc stejně není příliš zdraví prospěšná, zabila jsem tak tím dvě mouchy jednou ranou.
Tento dezert je plný čokolády. Je nadýchaný, velmi lahodný. A hlavně je vytvořen zcela bez mouky. A připravit si ho doma zvládne i ten, kdo si v kuchyni tak úplně nevěří.
Recept na čokoládový dort
Na čokoládový dort budete potřebovat 180 gramů hořké čokolády s minimálně 75 % kakaa, 110 gramů másla, 170 gramů třtinového cukru, 3 vajíčka, lžičku vanilkového aroma, 70 gramů kakaa a špetku soli.
Na polevu si pak připravte opět hořkou čokoládu a 180 mililitrů smetany. Postup je velmi jednoduchý a jakmile jednou dort vyzkoušíte, budete ho chtít připravovat minimálně dvakrát do měsíce.
Snadný postup
Nejprve si hořkou čokoládu rozpusťte společně s máslem ve vodní lázni. Jakmile bude směs hladká a bez hrudek, přidejte cukr, sůl a vanilkové aroma. V míse si rozšlehejte vajíčka a vlijte je do směsi.
Nakonec vmíchejte do těsta kakao, nalijte ho do dortové formy a pečte na 180 °C po dobu 25 až 30 minut. Dort potom nechte zchladnout a mezitím připravte polevu. Smetanu přiveďte v hrnci k varu a zalijte s ní čokoládu nalámanou na kousky.
Vychladlý korpus vyndejte z trouby a přelijte ho polevou. Pak ho obalte v nasekaných kouscích čokolády, a to jak nahoře, tak také ze stran. K chuti čokolády se skvěle hodí maliny, kterými můžete dort dozdobit.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová