Tuhle piškotovou roládu děláme u nás doma vždy v létě, když máme velké množství jahod a nevíme, co s nimi. Má jemnou strukturu, sladkou chuť a kromě toho, že zasytí, také poslouží jako něco, co zažene mlsnou. Připravte si ji podle následujícího receptu.
Jahody pěstujeme na zahrádce, letos nám jich navíc sestra přivezla plno ze samosběru. Máme jich tak doma opravdu požehnaně a nevíme, co s nimi.
A tak i letos nastal čas na piškotovou roládu, ve které jich alespoň část spotřebujeme.
S kousky čerstvého ovoce
Roláda se skládá z lehkého a nadýchaného piškotu, zároveň ale také krémové náplně s kousky lahodného čerstvého ovoce.
Na piškot budete potřebovat 4 vajíčka, 160 gramů hladké mouky, 160 gramů cukru a 4 lžičky vody. Na náplň si pak připravte 450 gramů tvarohu, 2 lžíce vanilkového cukru, 250 gramů čerstvých jahod a jahodovou marmeládu.
Nakonec už nepotřebujete nic víc než cukr moučku na poprášení rolády a olej nebo máslo na vymazání plechu. S takto malým množstvím surovin vytvoříte dílo, za které by se ani slavní šéfkuchaři nemuseli stydět.
Lahodná roláda s jahodami
Nejprve si žloutky vyšlehejte do nadýchané pěny a přidejte k nim mouku. Pak vyšlehejte bílky a sníh z nich přidávejte postupně do těsta.
Plech vyložte pečicím papírem a rovnoměrně na něj těsto rozprostřete.
Zatímco se piškot bude péct v troubě na 170 °C asi 10 minut, připravte si krém. Tvaroh vyšlehejte s cukrem a jahody nakrájejte na plátky.
Jakmile upečený korpus vystydne, poklaďte na něj jahody, natřete ho tvarohem a jahodovou marmeládou a sviňte do rolády. Piškotová roláda jako od babičky je na světě!
Takto připravený dezert je ideální ke kávě. Zdobime jej nejčastěji šlehačkou, v létě si jej však dopřejte se zmrzlinou.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová