Jak v kuchyni nakládat se syrovým masem? Nikdy ho neomývejte a dodržujte i další pravidla

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Syrove maso
Zdroj: Shutterstock

Se syrovým masem většina z nás přichází do kontaktu v kuchyni prakticky denně. Proto se vyplatí znát základy práce s ním. Víte, jak ho správně zamrazit, jak ho před přípravou jídla ošetřit, nebo zda je vůbec konzumace syrového masa zdravá?

Mražení masa je prevencí před jeho zkažením a uskladněním pro pozdější konzumaci. Není to ale tak, že maso přinesete z obchodu a hned ho hodíte do mrazáku. Chce to jistá pravidla dodržovat.

Jak správně maso zamrazit?

Když maso přinesete z obchodu, rozdělte ho na takové porce, které po rozmražení zvládnete zkonzumovat. Obecně by váha mraženého masa neměla přesahovat 2 kilogramy, upozorňuje MasterClass.

Maso vždy osušte a dejte do plastových pytlíků, pevně uzavřete a vytlačte z nich veškerý vzduch. Ten totiž jinak pokrm bude vysoušet. Takto připravené ho můžete umístit do mrazáku.

Před konzumací masa

Při práci se syrovým masem je třeba vědět, co se smí a co nikoli. Například jeho omývání se obecně nedoporučuje. Ačkoli si někteří lidé myslí, že se mytím masa zbaví bakterií, opak je pravdou. Po mokrém kousku masa se totiž mohou šířit ještě rychleji.

Bakterie nebezpečné pro lidské zdraví se zlikvidují tepelnou úpravou masa. Než dáte kuřecí, hovězí nebo vepřové na pánev, vždy se přesvědčte, že má pokojovou teplotu. Pokud by totiž bylo právě vytažené z lednice, mohlo by se vám zatahováním vysušit, vysvětluje USDA.

Je bezpečné jíst syrové maso?

Tatarák, krvavý steak nebo třeba japonské sushi. Mnoho milovníků jídla dává přednost méně upraveným druhům masa nebo tomu úplně syrovému. Jeho stravitelnost je ale podle Healthline prokazatelně horší.

Konzumace syrového masa nikdy není zcela bez rizika. K závažným nákazám však dochází poměrně zřídka. Riziková je především konzumace masa neznámého původu. V opačných případech si člověk jednou za čas může syrový pokrm dopřát.

Zdroj: Healthline, USDA, Food52, Master Class

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články