Klasický recept na španělského ptáčka zná pravděpodobně každý. Jde o plátek masa, ve kterém je zabalené vajíčko natvrdo, kousek párku a kyselá okurka. Jídlo se podává s omáčkou a rýží. Na přípravu je ale někdy náročné, a proto je tu jeho rozstřelená verze.
Občas je to o tom, že člověk nemá čas do masa všechny suroviny balit, protože chce mít jídlo rychleji hotové. Mnohem častěji je ale problém v tom, že se plátek trhá, vajíčko i okurka z něj vypadávají a během vaření se nám maso rozpadá.
Přesně kvůli tomu existuje takzvaně rozstřelený, nebo někdy také rozlítaný, španělský ptáček. Jde o jednodušší verzi receptu, která chutná velmi podobně, ušetříte si ale práci s balením ostatních surovin do masa.
Pomalé dušení
Na rozstřeleného španělského ptáčka budete potřebovat 6 plátků hovězího masa, 4 cibule, sádlo, plnotučnou hořčici, uzenou vepřovou krkovici, 5 až 7 kyselých okurek, 5 vajíček natvrdo, hovězí vývar, 150 mililitrů smetany, sůl a pepř.
Plátky masa naložte v hořčici a nechte v ledničce odležet. Uzené si nakrájejte na kostičky, stejně tak i cibuli, uvařená vajíčka a okurky. Někdo přidává do omáčky i nakrájené jemné párky.
Na sádle si orestujte cibulku a nechte na ní potom zatáhnout maso naložené v hořčici. Jakmile hořčice na mase zkaramelizuje, zalijte plátky vývarem a dejte vše na 2 až 3 hodiny do trouby, kde se bude na 150 °C dusit.
Všechno jednoduše smíchat dohromady
Když maso vytáhnete, mělo by být měkké a téměř se až rozpadat. V tuto chvíli nechte na plotně omáčku zredukovat tak, aby byla akorát hustá. Následně do ní přidejte nakrájené okurky, vajíčko, uzené maso, popřípadě párek.
Omáčku nakonec dochuťte solí a pepřem a přidejte smetanu. Vše ještě několik minut povařte a můžete podávat. Rozstřelený španělský ptáček se stejně jako ten běžný podává nejčastěji s rýží, můžete k němu ale servírovat klidně i těstoviny nebo houskový knedlík.
Zdroj: Apetit online, Prima fresh, Stream
Autor: Šárka Cvrkalová