Housky si sice můžete koupit v každé samoobsluze, každý ale ví, že na domácí pečivo žádné to kupované nikdy mít nebude. Připravit si doma malé pletýnky, které se dají jíst naslano i nasladko, není nijak komplikované. Uvnitř bude jemné jako pavučinka.
Jsou křehké, nadýchané a uvnitř po rozkrojení jemné jako pavučinka. Čerstvé pečivo dlouho na stole nevydrží. Na rozdíl od těch kupovaných, tyhle housky zmizí v podstatě hned. A kdyby náhodou ne, není problém je strčit do mrazáku.
A to, jak podotýká server Best recepty, platí jak už u hotových housek, tak také u připravených kousků před pečením. Ty po vytažení z mrazáku stačí strčit do trouby a brzy se budete radovat z chutných housek, u kterých byste na první dobrou neřekli, že už prošly mrazákem.
Snadná příprava
Na přípravu housek budete potřebovat hladkou mouku, mléko, cukr, máslo, žloutky, sušené droždí, sůl a něco na posypání. Nejideálnější je mák, hrubozrnná sůl nebo třeba kmín.
V menší misce je nejprve třeba si připravit kvásek. Ohřejte 100 mililitrů mléka, přidejte sušené droždí a lžičku cukru. Vše promíchejte a nechte 10 minut na teplejším místě. Mezitím si připravte základ na těsto.
Do větší mísy prosejte 500 gramů mouky, přidejte žloutek, rozpuštěné máslo, 200 mililitrů mléka a sůl. Vše promíchejte a nakonec do směsi přidejte vzniklý kvásek. Následuje zhruba 15 minut hnětení a míchání, musí vám vzniknout jemné a nelepivé těsto.
Pletení housek
Těsto nechte na teplejším místě zhruba hodinu kynout. Následně si ho rozdělte na 12 částí. Každá z nich vám vyjde na vytvarování tří menších válečků. Ty potom spletete do copánku, čímž vám vznikne krásná houstička.
Takto připravené housky dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 30 minut kynout. Následně je potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mákem, solí či kmínem podle vlastní chuti a dejte péct.
Housky se pečou v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 15 minut. Následně je nechte alespoň mírně vychladnout a konzumovat je můžete ještě teplé s čímkoli, co vás napadne. Housky jsou vynikající se šunkou, pomazánkami, marmeládou, ale i jen tak samotné.
Zdroj: Best recepty, Čarujeme
Autor: Šárka Cvrkalová