Meteorologové hlásí už na příští týden tropické počasí a vy pomalu přemýšlíte nad způsobem, jak se v letních vedrech budete chladit. Ledová káva je tipem, který nikdy nezklame. Připravit se navíc dá na mnoho způsobů a každý si jistě vybere svůj oblíbený.
Osobně neznám snad nikoho, kdo by nemiloval ledovou kávu. I lidé, kteří normálně hořký nápoj nepijí, si ho v létě s ledem a ochucený podle svých představ jednou za čas dopřejí. Je ale pravda, že každý ledovou kávu miluje trochu jinak.
Ice latte
Ledové latte je pravděpodobně nejčastější formou kávy podávané zastudena. Obsahuje velké množství mléka, mohou si ho tak jednou za čas dopřát i děti, které by jinak kávu pít neměly.
Latte se dělá z čerstvé kávy a malého množství horké vody, která se dolije mlékem, doplní cukrem a ledem a ozdobí šlehačkou. Do kávy se často přidávají také různé ochucené sirupy.
Frappé
Frappé je velmi podobné výše zmíněnému typu kávy, dělá se nicméně z kávy rozpustné. Často se dochucuje čokoládovým nebo karamelovým toppingem, někdo ho má rád také s javorovým sirupem nebo medem. Opět je díky většímu množství mléka vhodné i pro děti.
Ledová káva se zmrzlinou
Ledová káva se zmrzlinou se dá udělat dvěma způsoby. Buď si připravíte svou oblíbenou kávu, kterou necháte v ledničce vychladit, následně do ní přidáte kopeček zmrzliny a dozdobíte ji šlehačkou.
Druhý způsob je oblíbený především v Itálii. Do hrnečku dáte nejprve zmrzlinu, tu potom rovnou zalijete horkou kávou. Zmrzlina se rozpustí a nápoj učiní nejen studeným, ale také krásně krémovým.
Ledová káva s tonikem
Možná se vám zdá kombinace kávy a toniku podivná, pokud ji ale vyzkoušíte, budete příjemně překvapeni. Do skleničky dejte větší množství ledu a přelijte ho do poloviny kávou. Následně přes lžičku nalijte tonik.
Vznikne vám nápoj, který na první pohled velmi zajímavě vypadá. Obě hořké chuti se smísí dohromady a vytvoří netradiční letní osvěžení. Děti sice tuto kávu nejspíš nikdy pít nebudou, pro ty, kteří mají raději než sladké kafe se zmrzlinou něco hořkého, bude ale nápoj příjemným zážitkem.
Zdroj: Happy Mag, Dáma, Apetit Online
Autor: Šárka Cvrkalová