Když se řekne řízek, většina z vás si nejspíš vybaví obalené kuřecí maso smažené dozlatova, ke kterému se podávají hranolky nebo brambory. V případě německého loveckého řízku je to ale trochu jinak. K tomu totiž především nesmí chybět houbová omáčka.
V originále se nazývá jägerschnitzel, volně přeloženo do češtiny je to ale německý lovecký řízek. Samotné maso vás přípravou nijak nepřekvapí, dělá se totiž úplně stejně jako klasický český řízek.
Plátek masa naklepete, obalíte v mouce, vajíčku a strouhance a usmažíte dozlatova. Kdyby se následně podával s bramborami a citronem, vlastně by šlo o úplně jiný recept. Místo toho se ale v Německu konzumuje s houbami a hranolky.
Houbová omáčka na lovecký řízek
Na omáčku z hub, kterou na talíři řízek přelijete, budete potřebovat 150 gramů slaniny, jednu menší cibuli, stroužek česneku, žampiony nakrájené na tenké plátky (mohou být i jiné houby, tyto jsou ale nejtypičtější), hovězí vývar, lžíci červeného vína, mouku, lžičku mleté papriky, smetanu na vaření, pepř a čerstvou petržel.
Houby si nakrájejte na plátky, česnek prolisujte a cibuli pokrájejte najemno. Slaninu připravte na drobné kostičky a dejte ji orestovat na olej. Pak ji vyjměte z pánve a přidejte do výpeku cibuli. Na ní nechte rozvonět houby a poté k nim přidejte česnek.
Do pánve vraťte slaninu, vše pořádně promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte víno, dochuťte omáčku solí a pepřem a nechte odvařit vývar. Poté vše zalijte smetanou na vaření. Takto připravená omáčka udělá z vámi známého řízku něco úplně jiného.
Stejný řízek, jiné chutě
Na talíř naservírujte trochu hranolků, brambor nebo kaše. Vedle položte dozlatova osmažený řízek a přímo přes něj pak nalijte omáčku. Tu ještě dozdobte čerstvou petrželkou. Takto připravené jídlo pak podávejte rodině nebo hostům.
I když na první pohled se může zdát, že je to něco, co jste jedli už mnohokrát, skutečnost je jiná. Není to ani obyčejný řízek, ani kuřecí plátek s houbami. Je to kombinace dvou jídel, která dohromady dělá nezapomenutelnou chuť. A přitom je recept tak jednoduchý.
Zdroj: Daring Gourmet, Recipes from Europe, My Dinner, Earth Food Fire
Autor: Šárka Cvrkalová