Dnes už se sice například pštrosí maso dá běžně v některých restauracích konzumovat, pro někoho je to ale stejně nepředstavitelné. A existují zvířata, u kterých by vás snad ani nenapadlo je chtít ochutnat. Zoolog Willliam Buckland narozený v roce 1784 ale proslul konzumací nejen pštrosího masa, ale také například štěňat či netopýrů.
Známý byl především jako vědec, který v roce 1824 jako první popsal jednoho z dinosaurů.
Mnohem zajímavější jsou ale pro mnohé legendy, které kolují o jeho osobním životě. Říká se o něm, že ochutnal každé zvíře, které existuje, uvádí server Atlas Obscura.
Nepředvídatelný profesor se smyslem pro humor
Už od dětství projevoval zájem o přírodu. Bavilo ho poznávání nejen zvířat, ale také rostlin a hornin. A to jak těch současných, tak i těch z minulosti.
Díky své cílevědomosti, ale i kontaktům se mu podařilo ve vědeckém životě vypracovat velmi vysoko. Jeho přednášky byly vždy hojně navštěvovány.
Důvodem byl jeho smysl pro humor, ale také to, že byl velmi nepředvídatelný a lidé chtěli vědět, jakou věc předvede tentokrát.
Buckland prý na studenty křičel, divoce gestikuloval a osobně předváděl projevy chování nejrůznějších zvířat.
Možná i proto, že chtěl každého živočicha poznat opravdu dokonale, mnohé z nich ochutnal a vyprávěl studentům o tom, jak chutnají. Prý neexistovalo zvíře, které by nejedl.
První odborník na zkamenělý trus
Mnoho zvířat Buckland sám choval. Kromě psů měl doma opice, hady, pštrosy, medvědy i hyeny. Samozřejmě i tato zvířata minimálně jednou ve svém životě ochutnal. Zajímavé ale bylo i to, že studoval mimo jiné jejich výkaly.
V tomto ohledu se také velmi proslavil, byl totiž prvním vědcem, který se věnoval studiím koprolitů, tedy zkamenělému trusu často již vyhynulých zvířat. Podle serveru All That’s Interesting prováděl i velmi podivné pokusy.
Jedním z nejznámějších je ten, při kterém nechal svou hyenu sežrat morče a vykálet ji doma na koberci. Přímo na zemi potom trus zkoumal a porovnával ho s některými zkamenělinami, které objevil.
Zdroj: Atlas Obscura, All That‘ s Interesting
Autor: Šárka Cvrkalová