Pecky od ovoce nevyhazujte. Udělejte si z nich ocet, sirup nebo alkoholický likér

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Pecka z merunky
Zdroj: Shutterstock

Ovoce je zdravé a mělo by se využívat do posledního kousku. Na to většina lidí myslí například při odšťavňování, kdy se pokoušíme spotřebovat i vzniklou ovocnou dřeň. Napadlo vás ale někdy, že i vyhazování pecek od ovoce je plýtváním?

Samozřejmě existuje možnost pecky zasadit a čekat, zda se vám z nich nepodaří něco vypěstovat. To je ale spíše otázka jednoho dvou kousků. Ale co ty desítky pecek, které pliveme do trávy, když sbíráme třešně? Nebo pecky, které vyhodíme po snězení švestek, nektarinek a meruněk?

Ačkoli se nám jeví jako odpad, ve skutečnosti mohou mít v kuchyni ještě využití. Dají se z nich udělat například vynikající nápoje. A teprve po jejich vylouhování si můžete být jisti, že vyhazujete zbytek ovoce, který už se skutečně nedá využít.

Domácí ovocný sirup

Jako první si z pecek od ovoce můžete připravit sladký sirup, kterým budete dětem dochucovat nápoje. Stačí na to jen voda, cukr a větší množství čerstvých pecek. Až budete například sedět u stolu a pojídat po kilech třešně, házejte pecky rovnou do vody, aby zůstaly čerstvé.

V poměru jeden šálek pecek, dva šálky cukru a dva šálky vody smíchejte suroviny, které přivedete k varu. Směs nechte vychladnout a přeceďte ji do misky, aby vychladla. Ať už jde o pecky třešňové, švestkové nebo meruňkové, vydrží vám pak sirup v lednici až tři týdny.

Domácí likér

Především švestky jsou vynikající v kombinaci s alkoholem. Likér se dá ale vytvořit i z pecek z dalšího ovoce. Využít můžete meruňky nebo broskve. Kromě pecek budete potřebovat jen cukr a vodku nebo jiný minimálně třicetiprocentní destilát.

Pecky dejte do láhve se širokým hrdlem, přidejte cukr a vodku. Příprava tohoto nápoje zabere jenom pár minut práce. Pak ale budete muset minimálně 4 měsíce počkat, než se chuť ovoce rozleží a nápoj bude připraven ke konzumaci.

Ovocný ocet a olejíčky

Pecky můžete také na týden naložit do sklenice s octem a vytvořit si tak vlastní dochucovadlo, které se skvěle bude hodit například do salátů. Jaký ocet si doma připravíte, je tak jen na vás. Vynikající je meruňkový, ale i nektarinkový.

Kromě octa pak lze také z pecek připravit olejíček. Ten se používá jak k dochucení sladkých dezertů, tak také pro vnější použití. Olej z pecek si můžete například namazat na obličej pro jemnější pleť.

Zdroj: Angelika vaří, Prima receptář, Labužník, Kouzlo vůní, Jíme to

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články