Játrový dort je vynikající předkrm i večeře. Chutná skvěle s chlebem i samotný

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Jatrovy dort
Zdroj: Shutterstock

Na první dojem nejspíš játrový dort nezní jako nejchutnější dezert. Ve skutečnosti jde ale o pokrm, na kterém si pochutnají milovníci masa a zajímavých kombinací chutí. Obvykle se dort konzumuje jako předkrm nebo dezert, dát si ho ale můžete třeba i k večeři.

Většina lidí si slovo dort spojí spíše se sladkým jídlem. Už jste ale určitě slyšeli o uzeninových dortech, které jsou skvělým dárkem třeba pro pánské členy domácnosti.

Pokud nepatříte mezi milovníky vnitřností, nejspíš se vám to na první pohled bude zdát jako špatný nápad. Když ale ochutnáte, možná vás překvapí, že játra mohou z některých receptů vykouzlit opravdovou pochoutku.

Chutný slaný dort

Podle serveru Vaření je játrový dort dokonce oblíbenou českou pochoutkou, která se u nás dělá už po mnoho let. Jeho příprava je poměrně snadná a jde o skvělý pokrm, který na talíři dobře vypadá, takže se s ním nemusíte stydět pohostit i vaši návštěvu.

Na přípravu játrového dortu budete potřebovat špetku soli, deset vajíček, máslo, 500 mililitrů mléka, sklenici majonézy, 3 lžíce hladké mouky, kilogram vepřových jater, 2 vejce uvařená natvrdo a špetku mletého černého pepře.

Začněte den předem

Pokud máte v plánu dělat játrový dort, je třeba začít s přípravou už den předem. Játra si dejte namočit do studené vody a nechte je v lednici přes noc. Druhý den je odblaňte a najemno pomelte v mlýnku nebo rozmixujte.

Následně do nich všlehejte změklé máslo, vmíchejte mouku, přidejte mléko, vajíčka, sůl a pepř. Vznikne vám tak řídká hmota, která se podobá těstu na palačinky. Z té si na pánvi upečte několik placek. Ty se potom pojí k sobě majonézou.

Část jater můžete uvařit, pomlít s cibulí a česnekem a krémem prokládat některé vrstvy dortu. Vrchní placku dortu potřete majonézou a posypte ji nasekanými vejci natvrdo. Přidat můžete zeleninu, hodí se například paprika nebo rajčata.

Hotový játrový dort se podává zdobený petrželkou a přikusuje se k němu chléb, dá se ale jíst i jen tak samotný.

Zdroj: Vaření, Naše dobroty, Recepty

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články