Calimero: Nápoj, který potěší milovníky kávy i bombardina

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
Bombardino Calimero
Zdroj: Shutterstock

V posledních letech je i na českých sjezdovkách často k vidění nápoj na zahřátí pocházející s Itálie, který nese název bombardino. Milovníky kávy jistě potěší, že existuje i podobný nápoj, který obsahuje kromě vaječného likéru právě i kávu. Vy si doma vyzkoušet klasiku podle Emanuela Ridiho či kurkumovou specialitu podle foodblogerky Lucie Grusové.

Není tomu tak dlouho, kdy se v českém prostředí, především pak na horách, začal objevovat nápoj nazvaný bombardino. Horký likér si okamžitě našel cestu do srdcí českých lyžařů toužících po zahřátí.

Do klasického italského nápoje pocházejícího z Livigna patří vaječný koňak a mléko, obojí zahřáté na 80 stupňů Celsia. Chybět nesmí ani šlehačka a přidán může být i kakaový posyp.

Calimero ocení především kávoví nadšenci

Méně lidí ale ví, že tento nápoj má několik variant. Jednou z nich je například varianta Skotsko, kdy je do vaječného likéru nalita whisky, nebo také Pirát, kdy je přidán kvalitní rum.

Další variantou je takzvané Calimero, které se od ostatních liší tím, že je do něj přidané espresso. Právě recept na tuto pochoutku, která potěší především milovníky kávy, vám dnes přinášíme.

Nechybí vaječný likér a šlehačka

Na klasické calimero podle známého italského kuchaře Emanuela Ridiho budete potřebovat 1 dcl vaječného koňaku a 0,4 dcl bílého rumu. Oba alkoholické nápoje nalijte do hrnce a zahřívejte na 80 stupňů. Pozor, neměli byste překročit tuto teplotu, v žádném případě by neměl nápoj vřít. Poté vše přelijte do sklenice.

Pokud chcete nápoj ještě trochu vylepšit, můžete k zahřívání použít parní trysku určenou k napěnění mléka. Do sklenice poté nalijte jedno espresso a ozdobte šlehačkou.

V případě, že chcete ale vyzkoušet trochu pracnější a netradičnější variantu, která vás ale svou chutí dokonale nadchne, doporučujeme recept na kurkumové calimero, který na svém blogu zveřejnila foodblogerka Lucie Grosová. Recept vychází na pět porcí nápoje.

Kurkuma italskou klasiku oživí

Nejprve budete potřebovat 250 ml smetany ke šlehání, ze které odlijete 150 ml. Ty smícháte se špetkou mleté kurkumy, 3 žloutky a zrníčky z 1/2 vanilkového lusku nebo s pár kapkami extraktu. Dále přidáte 20 g sladidla dle své chuti – může se jednat o med, datlový či čekankový sirup nebo erythritol.

Takto připravenou směs přivedete za stálého míchání k varu. Pozor, opět je nutné dodržet maximální teplotu 80 stupňů. Zahřívejte, dokud nedosáhnete konzistence řidšího pudinku. Poté přidáte vámi vybraný alkohol, může se jednat o koňak či whisky, a to 50–100 ml.

Nyní si připravíte 5 šálků espressa, do kterých přes lžíci nalijte připravený likér a zbytek smetany. Celé dozdobte šlehačkou a troškou hořkého kakaa. Zaručujeme vám, že se i doma v kuchyni budete cítit, jako kdybyste byli na svahu přímo v Alpách.

Zdroj: Paleo snadno, S Italem v kuchyni, Italy Magazine

Autor: Markéta Mladá


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články