Palác Koruna stojí na Praze 1 na Václavském náměstí. Dnes se jedná o dominantu, která je významným dílem moderní architektury. Dříve byl ale známý především Automat Koruna, který v domě denně navštěvovali nadšení strávníci.
Ve slavném podniku se setkávaly všechny společenské vrstvy. Lidé si zde mohli takzvaně „na stojáka“ objednat různé pokrmy, mezi ty nejoblíbenější podle serveru Novinky patřily jahodový koktejl, dršťková polévka nebo párky ve střívku.
Nejúžasnější na celém místě bylo to, že ho miloval úplně každý. Nad jídly se zde scházeli lidé nehledě na to, jaké bylo jejich povolání, zde si byli všichni rovni. Ať šlo o popeláře, studenty nebo úředníky.
Na legendární bufet, který ukončil svůj provoz v roce 1992, o 7 let později navázala jídelna Havelská Koruna, kterou založil František Soukup. Ta funguje dodnes a vaří se tu tradiční česká kuchyně, uvádí server Náš region.
Unikátní projekt
Automat Koruna byl otevřen v roce 1931. Jeho interiér navrhl architekt Ladislav Machoň, který byl dokonce později pozván do Londýna, aby předvedl své umění i zde. Projekt byl tak unikátní, že i za hranicemi chtěli vytvořit něco podobného.
Místu se říkalo automat, protože si zde lidé mohli, podobně jako v dnešních automatech, po vhození mince natočit z mosazného kohoutku limonádu a z automatického okénka ochutnat obložený chlebíček. Nejednalo se nicméně o český vynález, první automaty vznikly již o několik let dříve v Německu.
Bufet dobrý i pro prezidenta
Do Automatu Koruna chodil na jídlo dokonce i tehdejší prezident Antonín Zápotocký. Ten miloval především zdejší párky. Na druhou stranu ale server Miluju Prahu popisuje, že bylo třeba dávat si pozor na místní žebráky.
Stačilo, aby se člověk otočil, že si dojde pro lžíci, a už mu jeho miska s polévkou zmizela. Koncept automatu ve velkém změnilo znárodnění v roce 1948. Byl zde najednou kladen důraz zejména na jednoduchost a funkčnost. Automat Koruna se tak prakticky stal klasickým bufetem čtvrté cenové kategorie, píše Retromania.
I přesto byl ale podnik dál oblíbeným. Z historie údajů paláce Koruna vyplývá, že třeba v osmdesátých letech minulého století se tu denně zastavilo až 10 000 lidí. Ti dokázali zkonzumovat kolem 5000 chlebíčků různých druhů, zákusků asi 4000 kusů nebo 7000 jiných pekárenských výrobků.
Zdroj: Novinky, Palác Koruna, Náš region, Miluju Prahu, Retromania
Autor: Šárka Cvrkalová