Kombinace ovoce a masa je v české kuchyni poměrně běžná. Kuře s broskví nebo maso pečené na švestkách i na pomerančích si dopřáváme nejen při zvláštních příležitostech. Lahůdkou především středověkých kuchyní byly ale dříve také zapečené hrušky, které se podávaly k žebrům a kýtám. Dnes si je doma dělá málokdo, což je podle mě velká škoda.
Poprvé jsem na zapečené hrušky narazila v Dětenicích v jedné hospodě, kde vaří podle středověkých receptů. Nejdřív jsem se bála toho, co bych měla od jídla očekávat, na kombinaci masa a hrušky s nivou jsem si ale nakonec pochutnala. A od té doby dělám jídlo doma.
Hrušky se ale dají zapékat na mnoho způsobů. Některé se hodí k masu více, jiné méně, některé verze je lepší konzumovat spíš jako dezert se šlehačkou. Já osobně dělám hrušku zapečenou s nivou, s ořechy a medem, nebo s karamelem a borůvkami.
Hruška s nivou je ideální k masu
První verzí, kterou doma dělám prakticky kdykoli, když peču nějaké maso, je hruška s nivou. Jednoduše si rozpůlíte hrušku, nadrobíte do ní nivu, zakápnete ji olejem a přidáte větvičku tymiánu. Hrušku pak upečete vedle masa na pekáči.
Někdo má rád chuť ostřejší, ke sladkým hruškám se hodí i česnek a chilli. A někdy naopak hrušku přisladím a přes nivu na ni dám ještě lžičku medu. Ačkoli se na první pohled může zdát kombinace šílená, pokud pečenou hrušku přikusujete k masu, dojde vám, že nic lepšího jste snad nikdy nejedli.
Ořechy a med se překvapivě hodí k vepřovému
Ne každý má rád sýr. Někomu navíc může přijít niva s hruškou zkrátka nepřijatelnou kombinací. Proto se dá ovoce zapéci i s nasekanými vlašskými ořechy, které přelijete medem. Není třeba přidávat žádné další koření, i tato obyčejná kombinace vás dostane.
Zajímavé ale je, že i když je hruška takto připravená nasladko, v kombinaci s masem chutná stále skvěle. I tuto verzi tak připravuji například k zapečenému vepřovému. K jídlu se hodí buď jen opečený chléb, nebo třeba brambory na rozmarýnu.
Hruška nasladko jako dezert
V neposlední řadě se dá hruška zapéct jen nasladko, aby si na ní člověk pochutnal po vynikajícím obědě jako na dezertu. Rozpůlenou hrušku naplňte medem, přidejte trochu skořice a třeba sušené švestky nebo jiné ovoce. Po zapečení ozdobte jídlo celou skořicí a pár borůvkami a přelijte ho karamelem.
Pokud chcete udělat jídlo přitažlivé i pro děti, nikdy nezklame šlehačka nebo zmrzlina. Pak je ale třeba se připravit na to, že původně zdravé jídlo se najednou mění v kalorickou bombu. Na druhou stranu si ale člověk jednou za čas musí umět dopřát něco chutného a nezdravého.
Zdroj: OnlyU
Autor: Šárka Cvrkalová