Připravte si domácí cider. Důležitou přísadou je trpělivost

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
domaci cider
Zdroj: Shutterstock

Oblíbenost ciderů roste. A to nejen ve světě, ale i u nás. Ochucená piva, která jsou obvykle stejně silná jako klasické pivo točené, dnes nesmí chybět na žádné párty. V oblibě ho mají především mladí, občas si ho ale rád dá i někdo ze starší generace.

Dají se sice koupit za pár korun, pokud se ale chystáte pořádat nějakou větší akci, nakoupit jich dostatek pro každého nemusí být úplně finančně snadné. A navíc, kdo by se nechtěl vytáhnout tím, že má vlastní domácí cider?

Recept na domácí ochucené pivo z jablek není nijak složitý a u přátel se s ním rozhodně blýsknete. Připravte si doma cider i vy. Můžete jej podávat kamarádům nebo si dát třeba skleničku lahodného nápoje večer u televize.

Jen z jedné suroviny

Domácí cider si můžete vyrobit z jedné jediné suroviny. Je to vůbec možné? Tuhle otázku si nejspíš položila řada z vás, odpověď vás ale překvapí. Pokud si chcete připravit domácí cider, skutečně k tomu potřebujete jenom jablka.

Samozřejmě musíte mít připravený také demižon a koupit si takzvanou kvasnou zátku, která se dá pořídit běžně zhruba za 50 korun. Jinak ale nepotřebujete vůbec nic než trpělivost, uvádí Vitalia.

Z jablek si vylisujte šťávu a tu stočte do demižonu. Je velmi důležité, aby byl úplně čistý a suchý, upozorňuje Country Life. Jablka nemusí být nijak výstavní, jedinou podmínkou je, aby nebyla ani trochu nahnilá. Jakmile šťávu připravíte do demižonu, zazátkujte ho a stačí jen čekat.

Chce to trpělivost

Jablečný mošt bude v demižonu kvasit zhruba 2 měsíce. Někteří lidé přidávají kvasnice, kterými tento proces urychlují. Ideální jsou samozřejmě ty pivní. Pokud vám ale nevadí čekat, je jednodušší a lepší nechat cider dozrát přirozeným způsobem.

Důležitá je trpělivost, nápoj nesmíte během kvašení ani ochutnávat, jinak by se do něj dostal vzduch, varuje server Gimme some Oven. Díky kvasné zátce je ale jinak cider chráněn před všemi nebezpečími, a pokud dva měsíce nebo déle vydržíte, bude vám odměnou lahodné pití.

Po této době ho přelijte do menších láhví a skladujte v chladné místnosti nebo v lednici, záleží na tom, kolik litrů nápoje máte. Cider vydrží i několik měsíců, pravděpodobně vám ale bude chutnat tak, že bude za pár dní pryč.

Zdroj: Gimme some Oven, BBBC Good Food, Country Life, Vitalia

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články