Dezert nemusí být vždy jenom sladký. Jednou za čas má člověk chuť i na nějaký ten slaný zákusek po dobrém obědě. Netradiční kombinací může být tvaroh s kousky cibule a zeleninou. Slaný tvarohový koláč sice nezní lákavě, jakmile ho ale jednou vyzkoušíte, zamilujete si ho.
Tvaroh je zdravý, pokud ho ale zpracujete ve sladkých buchtách, hubnout určitě nebudete. Rozhodnete-li se pro slanou verzi tvarohového dezertu, nemusíte si dělat starosti s tím, že jíte příliš nezdravě.
Slaný tvarohový koláč je překvapivě lehký, chutný a zamiluje si ho celá rodina. Možná se vám zpočátku bude zdát kombinace bazalky, cibule, uzeného a tvarohu jako podivná, dejte ale dezertu šanci. Uvidíte, že ho zařadíte do svého jídelníčku pravidelně.
Do hodiny hotovo
Celková příprava koláče nezabere déle než 50 minut. Nejde tak sice úplně o nejrychlejší recept, na druhou stranu ale ani o nijak složitý. A vy po prvním ochutnání zjistíte, že ta necelá hodina práce se nakonec vyplatila.
Na přípravu koláče budete potřebovat 2 vajíčka, jednu cibuli, jedno rajče, jarní cibulku, 300 gramů tvarohu, 40 gramů anglické slaniny, 50 gramů nastrouhaného sýru (například eidamu), sůl, pepř a jedno balení listového těsta.
To si můžete samozřejmě připravit i doma. Není na tom nic náročného. Potřebujete jenom 250 gramů hladké mouky, 250 gramů másla, sůl a studenou vodu. Ze surovin připravíte těsto, které necháte přes noc odležet v lednici. Poté ho rozválíte a můžete použít.
Netradiční požitek
Těsto vytvarujte do kulaté formy tak, aby pokrývalo i její kraje, a dejte ho na 10 minut zapéct na 180 °C. Mezitím si osmažte cibuli i slaninu na oleji dokřupava.
V míse smíchejte tvaroh, vajíčka, nakrájené rajče a cibulkovou nať, nastrouhaný sýr, přidejte zchladlou cibuli se slaninou, sůl a pepř.
Potom vyndejte z trouby těsto, směs na něj nandejte a rovnoměrně rozprostřete. Koláč dejte péct na 30–35 minut opět na 180 °C.
Jakmile je koláč hotový, můžete ho ještě nahoře ozdobit kousky mozzarelly, rajčaty a bazalkou. Koláč je hodně křehký, při krájení tak dejte pozor, aby se vám nerozpadl.
Zdroj: Apetit online, S recepty, Top recepty, Vím, co jím
Autor: Šárka Cvrkalová