Zavařovat se dá ledacos. Z ovoce se dělají vynikající marmelády, zavařit se dá ale také zelenina. Už vás někdy napadlo zavařovat ořechy? A věděli byste, jak na to? Pokud se vám jich na zahradě urodilo příliš nebo jste je od někoho dostali, zpracujte je tak, aby vám déle vydržely.
Především vlašské ořechy jsou v kuchyni velmi oblíbené. I když už je po vánoční sezóně a cukroví budete péct opět až za rok, i během jiných období má člověk občas chuť na koláč, štrúdl nebo ořechovou buchtu. Mít doma zásobu ořechů se tak rozhodně vyplatí.
Vyloupané vlašské ořechy mají tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům, upozorňuje Hobby inStory. Pokud je ale zavaříte, mohou vydržet i několik let. A to se rozhodně vyplatí.
Řádně vyschlá jádra
Základem zavařování ořechů je nechat vyloupaná jádra řádně vyschnout. I několik dní jim tak dejte, než si budete jistí, že jsou skutečně připraveny k zavaření.
Zavařovat můžete klasicky v hrnci, ale klidně i v mikrovlnce nebo v troubě. Ořechy naskládejte do sklenice a zhruba centimetr od okraje nechte místo. Sklenice musí být čisté a úplně suché, aby se v nich nemohly tvořit bakterie. Po zavíčkování máte několik způsobů, jak ořechy zavařit.
Na několik způsobů
V případě, že používáte mikrovlnku, vložte do ní naplněnou sklenici a nastavte spotřebič na nejnižší výkon. Následně mikrovlnku pusťte maximálně na tři minuty. To by mělo k zavaření bohatě stačit. Ořechy jsou po následujících několik let v bezpečí před vlhkostí i bakteriemi.
Zavařování v hrnci není o nic složitější. Mnoho lidí má z mikrovlnné trouby trochu strach, a proto dávají přednost raději tomuto způsobu.
Sklenice zavíčkujte a dejte je do hrnce. Musí být úplně ponořené do vody. Sklenice následně zatižte, aby vám nevyplavaly. Zavařujte při teplotě kolem 85 °C přibližně 90 minut.
Poslední možností je zavařování ořechů v troubě. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 250 °C. Do vyššího plechu naskládejte sklenice s dostatečnými rozestupy a potom do něj nalijte zhruba 4 centimetry vody. Plech dejte do trouby zhruba na 10 minut.
Podobně jako vlašské ořechy můžete zavařovat také jádra lísková nebo jakékoli další oříšky. I ty vydrží pak několik let. Můžete si je kdykoli vyndat ze spíže, abyste z nich připravili chutnou buchtu či koláč.
Zdroj: Hobby Instory, Recepty online
Autor: Šárka Cvrkalová