Každá kuchařka dobře ví, co je to UHO. Univerzální hnědá omáčka, která se hodí k masu, se často podávala nejen ve školních jídelnách. Občas si ji doma připraví každý z nás. Její výhodou je, že se hodí jak k těstovinám, tak i k bramborové kaši. Chuťově to ale není žádný zázrak a pěkné kousky masa si rozhodně zaslouží něco lepšího.
Pokud připravujete nedělní pečínku a hodláte k ní podávat hostům bramborovou kaši nebo šťouchané brambory, jistě dobře víte, že jen tak nasucho by to nebylo ono.
Je proto třeba připravit nějakou omáčku, kterou maso a popřípadě i brambory zalijete.
Udělejte si tentokrát omáčku na maso tak, aby podtrhla jeho dokonalou chuť a z vašeho receptu vytvořila jídlo, na které jen tak někdo nezapomene.
Hnědá nebo bílá omáčka
Existují dva základní typy omáčky na maso. Hnědá a bílá. V obou případech je základem máslo, které je krásně zjemní a dodá jim krémovou konzistenci.
Rozdíl je ale v tom, jakou zvolíte tekutinu pro dochucení.
Hnědou omáčku připravíte rozehřátím másla v pánvi, na které si opečete kousky masa. Ideální je hovězí nebo vepřové. Ty pak vyjmete a do másla přidáte trochu mouky, aby vznikla jíška.
Omáčku zalijete hovězím vývarem a mícháte ji tak dlouho, dokud nevznikne požadovaná konzistence.
Nakonec do ní ještě rozmícháte několik kousků studeného másla na zjemnění.
Bílá omáčka se dělá podobně, místo vývaru se ovšem použije mléko a přidá se do ní nějaké koření, které jí dá vhodnou chuť.
Může to být cibulový prášek, česnek, bazalka nebo třeba i nastrouhaný sýr. Opět je důležité nakonec omáčku zjemnit máslem.
Jde to i bez masa
Obě omáčky můžete připravit i v bezmasé verzi. Někdy totiž maso připravujete v troubě, nikoli na pánvi.
Pokud nechcete jako základ používat hovězí či vepřové, které nejprve opečete, začněte jen máslem a moukou. Potom přidejte do omáčky hovězí bujón, který jí dodá chuť.
Omáčka je univerzální a dá se použít prakticky ke všemu. Můžete s ní zalít opečené hovězí či vepřové medailonky, bramborovou kaši, těstoviny nebo s ní přelít zapečené kuře z trouby.
Ať už si vyberete tu bílou, nebo hnědou, pochutnáte si určitě lépe než ve školní jídelně.
Zdroj: Eating on a Dime, Cake Whiz, Persnickety Plates
Autor: Šárka Cvrkalová