Aby chlebíčky nevypadaly jako svačina do školy: Salámové růže a další tipy na zdobení

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
chlebicky
Zdroj: Shutterstock

Blíží se silvestrovské oslavy a s nimi mnoho z vás čeká výzva ve formě občerstvení pro hosty, které jste si na večírek pozvali. Přinášíme vám přehled způsobů, jak ozdobit chlebíčky tak, abyste byli za nejlepší hostitele.

Novoroční oslavy jsou tradičně spjaty s chlebíčky, jednohubkami či slanými snacky. Vysypat chipsy do mísy zvládne většina z nás, ale připravit chlebíčky, které nejen dobře chutnají, ale i dobře vypadají, to už je výzva.

Základní tipy

Dle webu Kuchařka pro dceru jsou chlebíčky naší národní specialitou a před sto lety patřily mezi tradiční nedělní večeři v měšťanských rodinách. Důvod je prostý – mohly se na ně spotřebovat zbytky masa z víkendového oběda. V roce 1916 bylo manželi Paukertovými založeno první lahůdkářství v Praze a od té doby příprava chlebíčků pokročila.

Než vás odkážeme na speciální vychytávky, které z vás udělají mistra chlebíčků, shrneme vám pár základních tipů. Talíř s chlebíčky či jednohubkami by měl být rozmanitý. Nedělejte jeden talíř stejného druhu, ale namixujte různé typy.

S tím souvisí i výběr pomazánek. Nesázejte pouze na osvědčené druhy a kombinujte různé chutě. Pomazánky nejsou jen vlašský či bramborový salát. Můžete použít i budapešťskou, hermelínovou, třenou nivu, lososovou či avokádovou.

Na chlebíček pak využijte šunku, poličan, tvrdý sýr, hermelín, vajíčko, salát, rajče… Důležité však je, aby byly suroviny nakrájené tence, protože jedině tak skvěle doplní chlebíček a můžete s nimi pak lépe manipulovat.

Skládejte do výšky

Veškeré suroviny skládejte do výšky – vyrobte kornouty, obtočte salám kolem prstu a podobně. Rozhodně však nepokládejte jen na sebe, protože chlebíček má vypadat hezky a ne jako svačina do školy.

Na závěr ještě přidejte něco zeleného (pažitku, petržel a jiné). Chlebíček můžete posypat i trochou sladké papriky. Skvěle pak chlebíček dochutí kapary nebo olivy.

Hlavně se nebojte kombinovat různé chutě. Věděli jste například, že česneková pomazánka skvěle chutná se sladkým ovocem? Nevěříte? Vyzkoušejte jednohubku s česnekovou pomazánkou doplněnou mandarinkou nebo hroznovým vínem a už nebude chtít pomazánku jíst jinak.

Speciální tipy a triky

Základní tipy tedy znáte. A nyní, pokud se na to cítíte, můžete zkusit něco navíc. Například vytvořit z mrkve růžičku nebo nakrájet okurku trochu jinak.

Vytvořit z mrkve růži nevypadá sice složitě, ale obrňte se trpělivostí. Nakrájejte mrkev na tenká kolečka a namočte do slané vody, aby změkla. Z koleček poté vytvořte tvar růže a dole připevněte párátkem.

Stejně tak si můžete pohrát například se zelím, cibulí, vajíčkem či ředkvičkou.

Růže ze salámu

Výborným zdobením jsou i takzvané salámové růže. Ty uděláte pomocí skleničky. Jednotlivé plátky salámu pokládejte přes okraj skleničky a přes sebe kolem dokola, dokud nevytvoří tvar podobný růži. Pak stačí jen skleničku otočit a ozdobu vyklepnout na chlebíček.

Když použijete skleničku na víno, tak růže bude objemově trochu větší. Lepší bude ta na prosecco či šampaňské. Růži zvládnete udělat ale i bez skleničky, platí stejný princip pokládání salámu na sebe.

Návštěva si připraví chlebíček sama

A pokud se nechcete mazat s chlebíčky, protože se bojíte odhadnout chutě návštěvníků, zkuste prkénko nebo tác.

Na výrobu použijete vše, co byste dali na chlebíček, ale místo na pečivo to položíte na nějaký podnos.

Veku dáte nakrájenou stranou a pomazánky umístíte do mističek. Návštěva si tak sama připraví občerstvení dle svých chutí.

Takové prkénko nebo tác doplňte o dezertní talířky a vidličky, protože někteří si budou chtít vše prostě jen nandat na talíř.

Zdroje: Kuchařka pro dceru, Top recepty, Nejrecept,

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články