Nechcete se vzdát řízku na štědrovečerní tabuli, přesto ale letos nemáte chuť na okoukanou klasiku? Zkuste si doma připravit chlupaté řízky, které jsou díky svému chutnému těstíčku výborné a šťavnaté.
Chlupaté řízky dostaly svůj název pro svůj vzhled. Těstíčko, v němž jsou obalené a usmažené, totiž opravdu na pohled připomíná chlupy. Nebojte se ale, ve skutečnosti je složeno jen ze samých dobrých ingrediencí, které jdou dobře dohromady.
Jaké maso zvolit
Na chlupaté řízky můžete použít vepřové i kuřecí maso, obě varianty jsou dobré, záleží na vašich chutích.
Samozřejmě nejlepším masem na řízky je vepřová panenka, ale ta je finančně poněkud náročnější. Pokud nechcete tolik utrácet, sáhněte po vepřové kýtě, kotletách či krkovici.
Co se týče kuřecího masa, i tady záleží na strávnících. Někdo si dá raději řízek z kuřecího prsa, jiný dává přednost stehennímu řízku, protože není tak suchý.
Po zvolení druhu a typu masa z něj udělejte řízky. Pokud bude potřeba, tak je trochu naklepejte. Nezapomeňte je osolit a opepřit.
Těstíčko místo trojobalu
Poté si připravte těstíčko, které využijete místo klasického trojobalu. Bude mu ale velmi podobné.
Do jedné misky nasypejte hladkou mouku, do další dejte rozšlehané vajíčko s troškou majoránky a třetí miska bude obsahovat nastrouhané brambory nahrubo s trochou tvrdého sýra. Ten nastrouhejte na struhadle rovněž nahrubo, nedávejte ho ale moc, protože se řízek bude smažit.
Maso obalujte nejdříve v mouce, poté ve vajíčku a zakončete to nastrouhanými bramborami se sýrem. Takto obalené řízky smažte ve fritéze nebo na pánvi dozlatova.
Servírujte s bramborovým salátem nebo vařenými bramborami.
Toto jídlo bude chutnat i dětem, které smaženému kaprovi dvakrát neholdují. Zkuste i jim letos usmažit chlupaté řízky. Uvidíte, že se setkáte s úspěchem.
Zdroj: autorský článek
Autor: Alice Konopásková