Josef Maršálek peče na Vánoce prvorepublikové rohlíčky podle receptu po prababičce. Zkuste je letos i vy

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
josef marsalek
Zdroj: Profimedia

Josef Maršálek je jeden z porotců oblíbené televizní show Peče celá země. Nedávno mu navíc vyšla kuchařka s názvem Kynuté. Slavný cukrář miluje pobyt v kuchyni a samozřejmě před Vánoci doma připravuje hned několik druhů cukroví. Jedním z nich jsou i prvorepublikové vanilkové rohlíčky podle receptu jeho prababičky.

I když pečení a cukrařinu miluje, v jeden z největších dnů jeho života to bylo jinak. Když si bral svého partnera Petra Tejmla, myslel na jiné věci než na dort.

„Prosím vás, to by bylo strašně smutný, kdybych si po všech těch letech musel dort upéct sám. To by byla skoro zpráva, že jsem něco v životě udělal hodně špatně,“ zasmál se nedávno v rozhovoru pro Super.

Šlo ale jen o výjimku. Většinu svátečních momentů přece jen spoléhá Josef především sám na sebe a na svou rodinu. Na Vánoce si tak pravidelně dělá cukroví sám. Jedním z jeho oblíbených kousků jsou právě vanilkové rohlíčky.

V rozhovoru pro Novinky kdysi Josef Maršálek řekl: „Doporučoval bych neosekávat kvalitu. Raději péct ne jednou za týden, ale třeba jednou za čtrnáct dní a dopřát si, protože když si dáte dobrý zákusek z kvalitních ingrediencí, tak chuťový zážitek ve vás zůstane mnohem déle, než když si budete každé dva tři dny dávat něco upečeného z nekvalitních ingrediencí.“

Tímto heslem se řídí i při přípravě vánočního cukroví. Rohlíčky podle receptu jeho babičky jsou toho příkladem.

Josef v nich nikdy nepoužívá vajíčka, spíše si na přípravu cukroví nechá více času, protože jen tak docílí toho, aby se rohlíčky nelámaly a byly zároveň chutné. A navíc dobře vypadaly.

Prvorepublikové vanilkové rohlíčky

Na rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka budete potřebovat 70 gramů mletých lískových oříšků, 50 gramů cukru, 140 gramů másla, 190 gramů hladké mouky, 10 gramů vanilkového cukru, mletou skořici, sůl a jedlé třpytky na ozdobení.

Do mísy nasypte cukr, mouku, mleté ořechy, přidejte mletou skořici a sůl. Vše důkladně promíchejte. Přidat můžete i trochu citronové kůry, záleží na chuti každého z vás. Následně přidejte do směsi studené máslo a vypracujte husté těsto.

Těsto by mělo zůstat studené, hned po vypracování z něho tak vytvořte rohlíčky. Na válu si z kousku těsta vyválíte krátký váleček, který zahnete do tvaru půlměsíce. Z výše uvedeného množství surovin vám vystačí těsto zhruba na 45 rohlíčků.

Pokud chcete mít rohlíčky stejné, použijte na odvážení jednotlivých kousků digitální váhu. Na jeden menší rohlíček budete potřebovat asi 8 gramů těsta, na větší přibližně 10 gramů, radí Český rozhlas. Rohlíčky se pečou v troubě na 160 °C zhruba 12–15 minut.

Po vytažení cukroví z trouby Maršálek rohlíčky nikdy necukruje. Místo toho je obalí v jedlých třpytkách, díky čemuž se lesknou a vypadají skoro až magicky. Je ale na vás, čemu dáte přednost.

Rohlíčky však nikdy necukrujte horké, mohly by se vám na plechu rozpadnout.

Zdroj: Český rozhlas, SuperNovinky

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články