Dnešní doba příliš nepřeje plastům, a proto se od nich upouští na všech frontách. Také v kuchyni je můžeme snadno nahradit a potraviny místo v plastovém sáčku nebo dóze uchovávat ve skle. Jídlo tak ochráníte proti různým škůdcům a také si z něj můžete udělat krásnou dekoraci.
Potravinový mol je úhlavním nepřítelem každé správné hospodyňky. Jakmile se totiž v kuchyni objeví, je jasné, že její majitelku čeká dlouhý a perný boj.
Molům přístup zakázán
Nejlépe se jim daří v mouce, rýži nebo i čokoládě a všechny tyto potraviny jsou po jeho napadení zralé akorát tak do koše.
Abyste si odpustili nekončící souboj a kila zbytečně vyhozených potravin, je nejlepší se proti nim preventivně chránit. Klíčem je správné skladování potravin.
Mouku, cukr, těstoviny, oříšky, vločky a jiné suché potraviny před moly nejlépe ochráníte v uzavřených skleněných nádobách.
Prevence je základ
Se zásobami to příliš nepřehánějte a po návratu z obchodu se snažte všechny potraviny zkontrolovat. Pokud je jednou otevřete, rovnou je přesypte do sklenic.
Pořídit se dnes dají různé druhy skleněných dóz, ale není nutné abyste utráceli majlant. Ve spíži určitě najdete zavařovačky od okurek nebo sklenici od tatarky, které stačí pořádně umýt, zkontrolovat, zda víčko správně doléhá, a rázem jsou z nich skvělé dózy.
Přehlednost a nadčasovost
Navíc vás bude hřát pocit, že jste sklenice jen tak nevyhodili a našli pro ně jiné uplatnění. Můžete se na nich vyřádit také kreativně a vytvořit si cedulky s popisky, abyste lépe rozeznali, ve které z nich je mouka hladká a kde je polohrubá.
Do uzavřených sklenic se mol nemá šanci dostat a potraviny jsou v nich skvěle chráněné. Sklo neuvolňuje žádné pachy ani škodliviny a dalším benefitem je, že hned vidíte, co se v něm ukrývá.
V obchodech však najdete také designové skleněné dózy, které můžete i s oblíbeným müsli uvnitř nechat stát přímo na lince. Rázem se tak z obyčejné snídaně stane krásná dekorace.
Zdroj: Buzzfeed.com
Autor: Karolína Stoczková