Pokud jste někdy vykládali myčku a vytáhli sklenici s mléčným filmem, víte, jak je to frustrující. To sklo má být přece krásně čisté a zářivé! Nevěšte hlavu, poradíme vám, jak tento problém opravit.
Nejpravděpodobnějším viníkem zakaleného skla je tvrdá voda, která způsobí nečistoty na vašem skle dvěma způsoby. Tím prvním je to, že minerály v tvrdé vodě zanechávají zakalené zbytky.
Krásné skleničky jsou základem domácnosti
Druhým důvodem může být to, že tvrdá voda je při opláchnutí mýdla a špinavé vody méně účinná než měkká voda, což také vede k mléčnému filmu.
Existuje však i další viník mléčného filmu na vašem skle. Tím může být leptání, které bohužel nelze opravit. Leptání je způsobeno horkou vodou, příliš měkkou vodou, příliš velkým množstvím čisticího prostředku nebo nadměrným čištěním nádobí před vložením do myčky.
Leptání lze zabránit. Zkuste použít méně čisticího prostředku, omezit předpírku a změnit teplotu vody v myčce. Díky těmto jednoduchým krokům můžete vašemu sklu navrátit krásný lesk.
Pokud je vaším problémem tvrdá voda, můžete jí zabránit experimentováním s tím, kolik (nebo přesněji jak málo) mycího prostředku na mytí nádobí používáte. Zkuste přidat méně a uvidíte rozdíl. Dále pak nic nezkazíte tím, když použijete leštidlo.
Jak na to?
A jak opravit zakalené sklo? Budete potřebovat ocet a hadřík. Do umyvadla vložte špunt a naplňte ho zředěným octovým roztokem. Zakalené sklo vložte do roztoku a nechte ho máčet asi třicet minut.
Po třiceti minutách vyjměte jednu sklenici z roztoku, opláchněte ji a podívejte se, zda zmizel ten ošklivý mléčný film. Pokud ne, vložte sklenici zpět do roztoku a nechte ji zde po dobu dalších třiceti minut.
Po dalších třiceti minutách postupně vyjměte sklenice, každou pořádně opláchněte teplou vodu a položte stranou. Sklenice osušte čistým hadříkem nebo ubrouskem a odstraňte všechny zbytky tvrdé vody, které způsobily ošklivý vzhled sklenic.
Pokud ocet nepomáhá, může být vaším problémem leptání, které bohužel nelze opravit. Ve většině případů však octový roztok pomůže, a vy se tak budete radovat z krásně čistých skleněných nádob.
Zdroj: The Kitchn
Autor: Štěpán Pacík