Pro řadu z nás to je velké překvapení. Jak je to možné? Vždyť Kanada je přece na severu! Není to však úplně pravda. Vinice v Ontariu se rozprostírají jižněji než vinice na Moravě a polohou odpovídají severní Itálii.
Slunné kanadské Ontario
V létě se zde denní teploty pohybují okolo 30 stupňů a okolní rozlehlá jezera přispívají k ideálním podmínkách právě pro dozrávání vinné révy. Můžete si tady i zaplavat v nečekaně příjemně teplé vodě, například mohutná řeka svatého Vavřince má okolo 25 stupňů.
Michelinská vína
Většina zdejších moderních vinařství vznikla díky vinařům, kteří se do Kanady přesunuli z Itálie, Francie a Německa. A zkušení vinaři postupně proslavili kanadská vína po celém světě. Není tedy žádným překvapením, že řada Michelinských restaurací zařadila ontarijská vína na své menu.
Henry of Pelham
Velmi oblíbená se stala vína rodinného vinařství Henry of Pelham, kdy současní majitelé, sourozenci Paul, Matthew a Daniel Spekovi, hospodaří na vinicích již přes třicet let. Na svá vína jsou bratři náležitě hrdí, jejich podpis nechybí na žádné etiketě.
Podařilo se jim vyšlechtit i hrozny pro špičkové Old Vines Henry of Pelham Baco Noir, které zaujme svou bohatou harmonickou chutí, v níž promlouvá zejména černý rybíz. A je skvělé, že si dnes můžeme díky společnosti bestdrink.cz vychutnat vína Henry of Pelham i u nás doma.
Ledová vína – kanadský poklad
Víte, že kanadské ledové víno se dlouhodobě drží na absolutní světové špičce? V roce 1991 bylo 12 lahvinek ontarijského ledového vína zařazeno do soutěže InterVin International Wine Competition (IIWC) v New Yorku a všechna tato vína vyhrála zlatou medaili. Žádné jiné víno z jiné země tehdy zlatou medaili nezískalo. Kanada je navíc největším a jediným konzistentním producentem ledového vína na světě, roční produkce je okolo jednoho milionu litrů a přes 60 % ledového vína je exportováno. Vidal Ice Wine Reif Estate Winery patří právě mezi ta nejoceňovanější kanadská ledová vína.
Jak se ledové víno vyrábí
Hrozny odrůdy Vidal, která byla původně vyšlechtěna ve Francii pro výrobu koňaku, se sbírají obvykle počátkem prosince při teplotách minimálně -8 °C. Díky tomu se ze zmrzlých bobulí získává pouze vysoce koncentrovaná šťáva, jelikož voda zůstává ve formě ledových krystalů. Výsledkem kanadských jedinečných klimatických podmínek je lahodně sladké ledové víno s mimořádně vysokou koncentrací cukrů, kyselinek a výtažků z hroznů s intenzivní chutí a vůní. Až ledové víno nalijete do skleničky, nezapomeňte se pokochat jeho barvou, je zářivá a jantarová, barvou připomíná francouzský koňak.
Skvělá příležitost ochutnat
Pokud jste ještě víno z Ontaria nikdy neochutnali, neváhejte! Budete opravdu velmi překvapeni, jak jsou tato vína lahodná. V nabídce jsou vína suchá i sladší. Překvapte své okolí, vždyť kdo již ochutnal kanadské víno!
Autor: redakce