Snažíte se jíst zdravěji, ale nemůžete si odpustit chutné hranolky? Pak existuje řešení. Tím řešením je přístroj jménem horkovzdušná fritéza. Jak ovšem takový přístroj vybrat? Pojďme se na to podívat.
Při výběru nejlepší horkovzdušné fritézy musíme vzít v úvahu několik významných vlastností takového výrobku.
Mezi funkce, kterým stojí se za to pří výběru tohoto druhu fritézy věnovat, patří: kapacita, pracovní programy, zvukové signály, automatické vypnutí, izolace, displej, výkon, bezpečnostní funkce a teplotní rozsah.
Při výběru horkovzdušné fritézy se vyplatí také zkontrolovat recenze jednotlivých horkovzdušných fritéz. Můžete si najít odborné recenze nebo recenze od samotných zákazníků. To nám umožní ověřit si, jak takový model funguje v praxi. Recenze obvykle obsahují část s klady a zápory, která zdůrazňuje nejdůležitější vlastnosti zařízení.
Výkon fritézy
Velmi důležitým faktorem při výběru je výkon horkovzdušné fritézy. Vyplatí se zaměřit se na fritézy s vysokým výkonem, například 1,5 kW až 2 kW. S pomocí takového zařízení si snadno poradíme se smažením nebo pečením i masa.
Regulátor teploty je funkce, která se promítá i do délky smažení. Ideální fritéza pro smažení bez tuku je taková, která nám umožňuje nastavit teplotu podle našich potřeb. V ideálním případě by měl být k dispozici rozsah od 40 °C do 240 °C.
Zajímavou funkcí může být také možnost ohřevu, díky které můžeme udržet teplotu pokrmu po delší dobu. Díky tomu můžete servírovat jídlo i po delším časovém úseku.
Bezpečnost horkovzdušné fritézy
Bezpečnost horkovzdušných fritéz závisí na několika faktorech. Jedním z nich je izolovaný plášť. U kvalitních horkovzdušných fritéz se plášť nezahřívá, takže nehrozí riziko popálení. Tím chráníme také naše děti, které se během naší dočasné nepřítomnosti mohou bezmyšlenkovitě dotknout horkovzdušné fritézy.
Dalším faktorem, který ovlivňuje bezpečnost horkovzdušných fritéz, jsou protiskluzové nožičky, které zaručují přilnavost a stabilitu zařízení na jakémkoli povrchu.
Další výhodou je ochrana proti přehřátí, která chrání fritézu před poruchami souvisejícími s nadměrným přehřátím jednotlivých součástí při dlouhodobém provozu.
Poslední funkcí, která si zaslouží naši pozornost a která výrazně zvyšuje bezpečnost, je automatické vypnutí fritézy.
Signalizace a displej + snadnost umývání
Za pozornost stojí fritéza, která má displej, na němž můžete neustále sledovat teplotu smažení nebo pečení.
Modely, které mají displej, mají obvykle také možnost nastavit plán nebo režim smažení.
Dobrý model by měl mít také zvukový signál, který vás informuje o dokončení smažení. Fritéza by se měla snadno a rychle čistit. Je nezbytné ověřit, zda fritéza, o kterou máte zájem, umožňuje vyjmout klíčové součásti a umýt je v myčce nádobí.
Cena – kolik fritéza stojí a jak ušetřit?
Může se zdát, že fritéza pro fritování bez tuku je nákupem, který si nemusí dovolit každý. Nicméně cenové rozpětí je velmi široké, takže si každý může koupit zařízení, které splní základní úlohu smažení bez oleje za poměrně nízkou cenu.
V případě, že se rozhodnete pro dražší výrobek, stojí za to zvážit, jak jej koupit levněji. Existuje mnoho způsobů, ale nejlepším je trpělivost, která spočívá v čekání na akce nebo slevy, které mohou snížit konečnou cenu až o desítky procent.
Mnoho výrobců nabízí prodej předchozího modelu v době, kdy na trh přicházejí nové a lepší horkovzdušné fritézy.
Aby byl výběr horkovzdušné fritézy co nejjednodušší, můžete se podívat na srovnání horkovzdušných fritéz.
Horkovzdušné fritézy jsou vhodným produktem pro rozumné lidi
Lidé si stále více uvědomují problém, kterým je nadměrné množství tuku v potravinách. Proto, aby bylo možné si i nadále pochutnávat na mnoha pokrmech, které byly doposud závislé především na tucích a oleji, bylo rozhodnuto vytvořit zařízení, které by umožnilo jejich přípravu bez použití tohoto prvku.
Skvělým příkladem je právě horkovzdušná fritéza, která je vhodná zejména pro lidi, kteří dbají na své zdraví, ale i pro ty, kteří prostě hledají něco nového, protože hranolky i další pokrmy, které se v ní připravují, se vyznačují mnohem přirozenější chutí a také menším množstvím kalorií.
Jak horkovzdušná fritéza vlastně funguje?
Samotná horkovzdušná fritéza funguje tak, že generuje horký vzduch stejně jako konvekční trouby. Potraviny vložené do fritézy se tak pečou v horkém vzduchu, který je činí křupavými a dokonale propečenými.
Podstatou samotné fritézy jsou samozřejmě dva systémy, na jedné straně ten, který vytváří teplo, a na druhé straně ten, který ho rovnoměrně rozvádí.
Samozřejmě je možné pečené jídlo lehce pokropit olejem, i když to není nutné. Fritézy bez nutnosti použít tuk umožňují zcela upustit od používání oleje a smažit hranolky, zeleninu, ryby i maso bez oleje.
Navíc takováto fritéza chrání před vznikem nepříjemných pachů při přípravě tohoto typu potravin.
Samozřejmě si musíte uvědomit, že mají i své nevýhody, protože tento typ řešení pro zdravější smažení bohužel obvykle vyžaduje trochu více času na přípravu vašeho pokrmu.
Autor: redakce