Prozradíme vám, proč je mytí syrového kuřete opravdu strašná věc

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
omývání kuřete
Zdroj: Shutterstock

Dodržovat v kuchyni hygienu je velmi důležité. Každý dobře ví, že to, co se zde připravuje, skončí nakonec v našem žaludku, a je tedy třeba, aby vše bylo zpracováno co nejzdravěji.

Základem všeho je podle většiny lidí každou surovinu používanou k přípravě dobrého oběda či večeře poctivě umýt. Ať už je to zelenina, ovoce, bylinky, nebo syrové maso.

Právě tady ale nastává kámen úrazu. Umývat maso vytažené z plastových krabiček totiž není vždy to nejlepší, co můžete udělat. Ve skutečnosti je to způsob, jak rozšířit bakterie po celé kuchyni.

Zničí je jenom bod varu

Koupili jste si kuře, rozříznete nožem plastový obal a syrové maso vložíte pod tekoucí vodu. Jenomže netušíte, že tím jste právě dali bakteriím pokyn se množit.

Syrové kuře i jiná drůbež jsou pokryté bakteriemi, kterých se můžete zbavit jedině bodem varu. To znamená pečením, smažením, vařením. Pokud ho ale opláchnete vodou, nikdy nedosáhnete takové teploty.

Místo toho jenom dáte bakteriím možnost rozšířit se na vaše tělo, na kuchyňské vybavení, z něj později na další jídla, která na něm připravujete. A tak se mohou šířit nejrůznější nemoci.

I když váš záměr byl možná správný, přehnaná péče je někdy více než znalosti. Podobně jako u kuřete to navíc funguje i s jinými masy.

Jehněčí, rybí, skopové,… Je jedno, jestli budete mít vepřovou panenku nebo lososa na másle. Potraviny zkrátka nemyjte.

Dbejte na čistou kuchyni

Jak tedy zajistit v kuchyni čisto a bezpečno? Ideální je každé maso ihned po vyndání z obalu přendat do hrnce, pánve či pekáče a začít s tepelnou úpravou. Důležité ale je ihned po zpracování nádobí umýt.

Po každém mytí nádobí, ke kterému vždy používejte prostředky na mytí nádobí, řádně setřete linku, ideálně i podlahu, aby bakterie, které by se náhodou někde usadily, neměly šanci přežít.

Jedině tak lze docílit toho, že bude ve vaší kuchyni vždy čisto a bezpečno, a vám ani vašim hostům nebude hrozit, že by se někomu po jídle udělalo špatně.

Nemusíte se bát, pokud jste dodnes při přípravě kuřete maso vždy umyli tekoucí vodou, pravděpodobně se nic strašného nestalo. Bakterie se sice šíří velmi rychle, ale nebezpečné jsou jen v určitých podmínkách.

Přesto si ode dneška raději dávejte pozor a s masem zacházejte jenom tak, abyste bakteriím nedali jedinou příležitost. Protože zdraví je přece nejpřednější.

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články