Že do mikrovlnky nepatří pozlacené talíře, které jiskří a mohou přístroj poškodit, je obecně známá věc. Stejně tak plastové misky, které při zahřátí uvolňují škodlivé látky přímo do jídla. Jak je to ale s potravinami? Které rozhodně do mikrovlnné trouby nedávat?
Některá jídla ohříváme v mikrovlnné troubě a ani si často neuvědomujeme, jaké nebezpeční tím vyvoláváme. Jak mohou konkrétní potraviny ublížit našemu zdraví, a které suroviny mají v mikrovlnce tendenci vybuchovat?
Vejce
Pokud dáte do trouby celé vejce, jeho vnitřek se bude velmi rychle zahřívat. Jelikož pára nemá kvůli skořápce kam unikat, vejce po chvíli exploduje. Síla výbuchu může přístroj nejen ušpinit, ale také i fyzicky poničit.
Chili papričky
Pálivé papričky začnou při ohřívání v mikrovlnce uvolňovat kapsaicin, což je látka způsobující jejich ostrost. Jakmile pak troubu otevřete, zasáhne vás štiplavý vzduch, který může ublížit vašim očím a popálit kůži. Při vdechnutí navíc dochází k závažným zdravotním problémům podobným těm po vypití kyseliny.
Kuře a houby
U obou těchto jídel se začnou po čase uvolňovat nebezpečné látky, které při opětovném zahřátí pomocí tepelných vln způsobují rychlé rozšíření bakterií. Může se jednat o kontaminaci salmonelou nebo bakterie způsobující nadměrnou únavu.
Hroznové víno
Hroznové víno má v mikrovlnce tendence dělat opravdu velkou neplechu. Jeho povrch při zahřátí popraská a vybouchne a jeho zbytky poté jen komplikovaně budete uklízet. Díky vysokému obsahu cukru se navíc mohou zbytky ovoce vznítit.
Mateřské mléko
Pokud chcete pro své děti opravdu to nejlepší, ohřejte raději mateřské mléko na plotně. Nejen, že při používání mikrovlnné trouby dochází k rozšiřování bakterií, nerovnoměrné ohřívání navíc způsobí, že zatímco lahvička je téměř studená, mléko v ní může vašemu miminku nepříjemně popálit ústa.
Jedná se sice o vynález, který nám velmi usnadňuje život téměř každý den, je ovšem třeba si dávat pozor, aby se ve výsledku nestal naším nepřítelem. Pečlivě tedy zvažujte, která jídla v mikrovlnce ohřívat a která raději přenechat klasické troubě či sporáku.
Autor: redakce