Alzheimerova choroba je strašákem starších lidí, ale i jejich dětí, které se bojí, jak moc s jejich rodiči tato nepříjemná nemoc zamává. V pokročilém stádiu už kolikrát ani své blízké nepoznávají a celé je to velmi smutné. Co když vám ale řekneme, že existují dvě potraviny, které působí jako prevence této choroby? A nejsou chuťové špatné, ba naopak.
Studie týkající se stravy a jejího vlivu na vznik demence v pokročilém věku probíhala na univerzitách v Bostonu.
Zde byly studovány stravovací návyky a zdravotní výsledky 2800 lidí, kteří se tohoto velkého výzkumného projetu účastnili. A že trvala opravdu dlouho.
Vědci totiž zapojené lidi sledovali už od roku 1970. Účastníci studie byli pravidelně dotazováni a každé čtyři roky chodili k lékaři na vyšetření.
Flavonoidy jsou klíčem k úspěchu. Obsahuje je například červené víno
Výsledky jejich snažení jsou pak poměrně uspokojivé. Ukázalo se totiž, že u člověka, jehož strava byla bohatá na flavonoidy, bylo nejméně pravděpodobné, že se u něj rozvine demence.
Ta pravá pecka ale přichází především s tím, jaké potraviny flavonoidy obsahují. Jedná se o ty rostlinného původu, patří sem totiž hořká čokoláda a červené víno.
Není hezčí představa, než že díky vypití sklenky červeného a pozření kostičky čokolády uděláte něco pro své zdraví. Samozřejmě nic se nemá přehánět.
Další potraviny, které byste měli jako prevenci zařadit do jídelníčku, je petržel, celer, cibule, kakao, borůvky a v menší míře i výrobky ze sóji.
Všechny snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby nebo demence ve stáří.
Ještě se přesně neví, jakým způsobem naše zdraví ovlivňují
Studie tak potvrzuje poznatky některých dřívějších výzkumů, které už příznivý vliv flavonoidů na naši paměť, pozornost a uvažování naznačily.
Stále však není úplně jasné, proč tomu tak je. Samozřejmě ale mají vědci už nějaká předběžná vysvětlení.
Přišli na to, že flavonoidy pomáhají chránit mozek prostřednictvím antioxidačních charakteristik. Novější studie zase podporují názor, že flavonoidy chrání neurony před toxiny a bojují proti zánětu.
Autor: Alice Konopásková