Bez myčky si mnozí z nás už ani nedokážeme představit život. Nandat nádobí do myčky, nasypat prášek a zvolit program je zkrátka luxus, který už si může dovolit skoro každý. Stejně jako jiné spotřebiče je ale myčku potřeba udržovat a jednou za čas vyčistit.
Zanesení myčky ale můžete i předcházet. Myslete na to, že není zrovna ideální do ní vkládat hrnce a talíře plné zbytků jídla a další velmi znečištěné nádobí.
Filtr oplachujte pod kohoutkem
Tyto nečistoty mohou ucpávat filtr a trubice v myčce, což není vůbec žádoucí. Filtr proto kontrolujte a větší kusy odstraňte, zbytek smyjte pod tekoucí vodou a vydrhněte kartáčkem.
Veškeré nádobí před vložením raději pečlivě odpláchněte od všech zbytků jídla. Tím i eliminujete zápach mezi mytím.
Pokud už se stane, že vaše myčka zapáchá, pomůže vám stará dobrá jedlá soda. Nasypte trochu na vlhkou houbičku na nádobí se saponátem a myčku vydrhněte.
Soda dodá vašemu mycímu prostředku deodorační účinek, ale můžete ji použít i na dno myčky. Nelibé pachy totiž pohltí, a vy tak nemusíte jen kvůli zápachu zapínat poloprázdnou myčku.
Myčku vyčistí obyčejný ocet nebo kyselina citrónová
Myčku je ale třeba čistit i z jiného důvodu. Je totiž třeba bojovat proti jejímu poškození vodním kamenem, respektive jeho usazováním. Z toho důvodu je důležité provádět mytí naprázdno. Osvojit byste si ho měli dělat tak často, jak to vyžaduje tvrdost vody v oblasti, kde bydlíte.
Skvělým pomocníkem pro mytí myčky je obyčejný ocet. Nalijte půl litru přímo do myčky spusťte mytí na prázdno.
Zkusit můžete i kyselinu citrónovou. Tu nasypte na dno myčky a poté ji zapněte. Nevadí-li vám obětovat pár citrónů, vymačkejte z nich šťávu a použijte místo kyseliny.
K tomuto účelu samozřejmě existují v drogérii speciální přípravky pro mytí myčky. Zpravidla stačí otevřít lahvičku, dát ji do přihrádky na příbory a poté zapnout program s vysokou teplotou vody.
Návod u vaší myčky na nádobí vám určitě poradí, stejně tak i zadní strana přípravku. Myčka tak bude dokonale čistá a pravidelnou údržnou si zajistíte i to, že bude dlouho fungovat tak, jak má.
Autor: Šárka Blahoňovská