Pěstování brambor už mají Češi v malíku. Co ale trošku opomíjí, jsou batáty. Sladké brambory původem z Ameriky mají hned několik pozitiv a přínosů pro naše zdraví, takže je nasnadě si zkusit nějaké vypěstovat i u sebe na záhonu.
Vybrat si můžete hned z několika odrůd, které se mimo jiné liší barvou slupky i dužniny. Existují odrůdy s měkkou a šťavnatou dužninou i ty, které ji mají suchou a pevnější.
Daří se jim na slunném místě
Vegetační doba je od devadesáti do sto sedmdesáti dní, v našem podnebí jsou nejlepší pro pěstování ty, u nichž se udává kolem sto dní. Batáty totiž velmi špatně snášejí mráz a mohly by vám přemrznout.
Batáty se mají nejlépe na slunném místě, ale můžete je pěstovat i v polostínu. Rostlinám se daří za teplého počasí po celém světě, od tropických oblastí po mírné podnebné pásmo.
Na půdu nejsou příliš náročné, a dokonce je lze pěstovat i na balkóně nebo terase jako okrasnou rostlinu. Mají totiž velké květy i listy. Vyroste vám nádherná zelená rostlinka.
V zahradnictví si vyberte pěkné, rostlé a zdravé sazenice povíjnice batátové, ať máte větší pravděpodobnost pozdější úspěšné sklizně, nebo hlízy s vegetačními očky.
Sázejí se jako brambory
Batáty se jinak sází stejným způsobem jako brambory. Dávají se v záhonu do vyhloubených brázd pod povrch substrátu a hrůbkují se. Batáty můžete i běžně hnojit a v sušším období více zalévat.
Na sklizeň se můžete těšit na podzim, konkrétně v průběhu září a října. Pokud je hned nezpracujete, můžete je uskladnit na nějakém temném, suchém a chladném místě.
Sladké brambory obecně bohaté na vitamíny, zejména A a C, minerály i vlákninu. Své využití naleznou hlavně v teplé kuchyni. Výborné jsou pečené, hodí se do polévek, na smažení jako hranolky i do sladkých jídel.
Autor: Alice Konopásková