Pod hubnutí založeném na barvách spadají různé typy diet. Ať už je to monochromatická dieta podle barev nebo ta podle čtyř barevných kategorií, je velmi snadné ji následovat. Stačí si nastudovat benefity jednotlivých barevných potravin a pak se jen řídit zrakem a rozumem. Kila půjdou dolů a budete se cítit skvěle, aniž byste museli složitě počítat kalorie.
Dieta podle barevných kategorií
Ucelený pohled na dietu podle barevných kategorií přinesla v roce 1995 nutriční specialistka Janet Thomson ve své knize Fat to Flat. V ní představila jednoduchý, ale efektivní plán na to, jak zhubnout.
Tento program rozděluje potraviny do skupin podle jejich barvy a doplňuje to pokyny, kolik porcí z té které kategorie si můžete za den dopřát.
Jedna z žen, která barevnou dietu dodržovala, byla i Helena Arrandale Hall. „Úplně to změnilo mé nastavení co se týče jídla a hlavně moje přemýšlení o cukru. Do té doby jsem si neuvědomovala, kolik ho obsahuje obyčejný chleba a další potraviny, které jsem jedla pořád dokola,“ svěřila se.
Díky tomuto způsobu stravování se i vy můžete cítit lépe, shodit nějaké to kilo a nezadýchávat se, když jdete do schodů.
Modrá, zelená, červená a růžová
Teď už k jednotlivým skupinám. Mezi modré potraviny jsou řazeny ryby, mléčné výrobky, ořechy, semínka a maso. Jedna z těchto potravin by měla být obsažena v každém jídle.
Zelenou kategorii tvoří samozřejmě ovoce a zelenina. Patří sem i luštěniny. Jak správně tušíte, na rozdíl od modré skupiny si můžete, ba je to dokonce základem, tyto potraviny dopřát s každým jídlem.
Červenou skupinou jsou potraviny, které si můžete dopřát jen občas a s mírou. Neměly by tedy být základem vašeho jídelníčku. Cukr, prefabrikáty, zpracované potraviny a ty s vysokým obsahem cukru jsou položky, jež sem spadají. Samozřejmě nesmíme zapomínat na alkohol.
Chybí vám ve výčtu těstoviny a pečivo? To proto, že tvoří růžovou kategorii. Jejím jmenovatelem je škrob a jídla s jeho obsahem. V tomto případě se bavíme o jedné až dvou porcích takových potravin za den.
Ačkoliv při barevné dietě nejsou žádné potraviny zakázané, Thomson samozřejmě doporučuje ty zdravější varianty. Měli byste tedy upřednostnit hnědou rýži, sladké brambory a žitný chléb před těstovinami, obyčejnými bramborami a bílým pečivem.
Můžete se řídit i přímo barvami potravin
Pokud vás dieta podle barev zaujala, ale nechcete si pamatovat, co patří do jaké kategorie, zkuste následovat ještě jednodušší verzi, kdy se budete řídit přímo barvami potravin a jejich zdravotními benefity.
Karotenoidy v žlutých a oranžových plodech podpoří váš metabolismus a chlorofyl v listové zelenině a brokolici zlepší kvalitu vaší krve.
Červené potraviny jako maliny, rajčata či papriky obsahují lykopen a antokyany, které zpomalují stárnutí buněk a snižují hodnoty špatného cholesterolu.
Autor: Alice Konopásková