Zelené potraviny pro vaše zdraví. Víme, které vám dají nejvíce prospěšných látek

od Nikola Jaroschová
< 1 minuta čtení
zelene potraviny
zelene potraviny

Pokud se cítíte unavení, bez energie a nic vás nebaví, možná je hlavní příčina ve vašem jídelníčku. Jestliže dostatečně pijete, spíte a hýbete se, zaměřte se také na to, co v potravě přijímáte. Pokud nejčastěji konzumujete pečivo, přílohy plné sacharidů nebo sladkosti, možná jste právě našli viníka.

Záchrana v podobě zelených potravin

Zelené potraviny označuje mnoho odborníků za přírodní lék. V mnoha případech totiž dokáží snižovat kyselost organismus, nastartovat jeho správnou funkci, rozhýbat lymfatický systém, a tím tělo rychle zbavit toxinů.

Hlavní přednost zelených potravin je v tom, že obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Tím tělu dodávají fyzické i psychické zdraví.

Brokolice

Brokolice je na první pohled zeleným květákem. Konzumovat ji můžete na tisíce způsobů. Chutná dobře syrová, ale také jako příloha k masu nebo zapečená se sýrovou omáčkou.

Tělu dodává velké množství vitaminu C, provitaminu A, vitaminu E, B1 a také kyseliny listové. Bohaté má také zastoupení minerálů.

Obsahuje fosfor, draslík, ale i vápník. Pravidelný příjem brokolice chrání před infekcemi a funguje jako prevence vzniku rakoviny.

Mladý ječmen

Ječmen je nejvhodnější sklízet ještě ve stavu, kdy je zelený. V tuto chvíli v sobě totiž uchovává spoustu prospěšných látek a je schopný efektivně snižovat kyselost těla. Chrání před pálením žáhy a zklidňuje žaludek.

Chřest

Chřest se vyplatí kupovat na jaře, kdy je jeho ideální doba. Pokud ho pořídíte v bio variantě, můžete se těšit z extrémně prospěšného složení. Čerstvost poznáte podle hlaviček, které by měly být uzavřené a tuhé.

Složení chřestu vám pomůže zlepšit náladu, posílit nervy a odbourat únavu. Obsahuje totiž hořčík, zinek nebo železo. Kromě toho je bohatým zdrojem vitaminu C.

Kapusta

Tato zelenina je ideální surovinou na polévku. Obsahuje mnoho vitaminů B a dále také C, E nebo K. Zpomaluje proces stárnutí a je bohatým zdrojem antioxidantů.

Autor: Eva Marešová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články