Bylinné oleje si vyrobíte snadno doma. Jednodušší to být nemůže

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
bylinne oleje
bylinne oleje

Přírodní kosmetika zaznamenala v posledních letech nevídaný boom. Je to dané tím, že jsme se začali starat nejen o složení potravin, ale také toho, co nanášíme na pokožku. Stoprocentní bylinkové oleje jsou ideální volbou pro vaši pleť. Lze je užívat i vnitřně, jelikož mají blahodárný vliv na naše tělo.

Než se pustíte do přípravy bylinného oleje, udělejte si malý průzkum. Ten by vám měl dát odpověď na otázku, jaký druh je pro vás vhodný a s jakými neduhy vám pomůže bojovat.

Například heřmánkový olej tlumí menstruační bolesti a urychluje hojení ran, levandulový zase omlazuje a používá se v aromaterapii.

Bylinky použijte pouze sušené

První věc, kterou musíte sehnat, jsou sušené byliny. Pokud si sušíte vlastní, dbejte na to, aby byly opravdu tak suché, že je promnete mezi palcem a ukazováčkem tak, že se snadno rozdrolí. Kdyby obsahovaly ještě trochu vody, mohly by vám po smíchání s olejem způsobit žluknutí.

Pak už přijde ta zábavná část, kterou je samotný výběr bylinky. Levandule, rozmarýn, měsíček, jitrocel, ale i řebříček jsou rostlinky, jež se pro tento účel perfektně hodí.

Následně budete muset vybrat olej, který chcete použít. Extra panenský olivový máte určitě v kuchyni, ale můžete použít i jiný, například jojobový nebo hroznový. Zjednodušeně řečeno, když to nebude zrovna olej na smažení, ale takový, co se používá i v kosmetice, není důvod ho nezkusit.

Pravidelně protřepávejte

Sušené ingredience dejte do sklenice, doporučuje se ji zaplnit z poloviny nebo dvou třetin. Zalijte je olejem a směs promíchejte. Nádobu uzavřete a bylinky nechte v oleji louhovat čtyři až šest týdnů. Kdykoliv vás napadne, sklenici protřepejte, aby se látky lépe uvolňovaly.

Až daná doba uplyne, olej od bylinek oddělte a nalijte do sklenice s tmavým sklem. Připravte si pouze takové množství infuze, o němž víte, že jej snadno spotřebujete během pár měsíců. Vaše výtvory si označte nálepkou s datem výroby a jménem oleje a skladujte v chladničce.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články