KVÍZ: Jak dobře znáte regionální jídla?

od Šárka Cvrkalová
< 1 minuta čtení
Zelnacka
Zdroj:123RF

V České republice je stále mnoho míst, ve kterých si lidé zakládají na tradicích. A k těm velmi často patří také speciální jídla, která se mnohdy dělala už před desítkami let. Vyznáte se v regionálních specialitách naší země?

Na některé pokrmy lidé nedají dopustit ani po letech. Můžete si je dát v daných místech nebo během konkrétních příležitostí. Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak dobře speciální pokrmy znáte.

1) Frgál je pokrm, který se tradičně vyrábí na Valašsku. Dělá se obvykle během různých oslav, místní lidé ho ale podávají i během běžných dní. O jaký druh jídla jde?

  • A) Sladký koláč
  • B) Polévku
  • C) Bramborovou placku

2) Věděli byste, odkud původně pochází staročeské knedlíky z brambor, kterým se říká drbáky?

  • A) Z Valašska
  • B) Z jižních Čech
  • C) Ze středních Čech

3) Krkonošské kyselo je speciální polévka z kyselého zelí. Co je ale mimo tuto ingredienci základní surovinou pro jeho přípravu?

  • A) Chlebový kvas
  • B) Ocet
  • C) Citron

4) Jak se ve Slezsku říká tradičním bramborovým plackám připomínajícím bramboráky?

  • A) Placáky
  • B) Stryky
  • C) Pohule

5) Z Chodska na Domažlicku pochází pokrm s názvem štrachanda. O jaké jídlo jde?

  • A) O salát z čočky, hrachu a fazolí
  • B) O polévku z krup
  • C) O brambory zapečené s masem a houbami

Výsledky: 1A, 2B, 3A, 4B, 5C

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články